woensdag 25 april 2012

De man die achter elk zelfstandig naamwoord een komma zet

Sierd de Vos
Sierd de Vos was de afgelopen week zo’n beetje de meest besproken man van de voetballerij. En dat allemaal naar aanleiding van het wedstrijdcommentaar wat hij gaf bij de Europa League wedstrijd tussen Atlético Madrid en Valencia. Johan Derksen sprak er schande van, en had hem wanneer hij zou kunnen het liefst op staande voet ontslagen.

Maar wie is Sierd de Vos nou eigenlijk? Een voetbalcommentator die de afgelopen jaren furore maakte met voornamelijk het Spaanse voetbal op Sport1, en zo af en toe eens een verslagje mag doen bij Europa League wedstrijden van RTL. Je kan hem herkennen aan het feit dat hij achter elk zelfstandig naamwoord, een komma plaatst om vervolgens een anekdote te vertellen. Hoor je ineens ‘Goooooooooooooooooooal’ met een Nederlandse tongval? Dan weet je dat Sierd de dienstdoende commentator is.

Op basis van zijn commentaar kan je opmaken dat Sierd een liefhebber is van lekker eten aangezien hij bij elk verslag minstens drie eetgelegenheden rondom het stadion aanbeveelt. Daarnaast moet hij ook een vrouwenliefhebber zijn. Elke voetballer weet hij zonder enige moeite te koppelen aan een bloedmooie supermodellenvriendinnetje.

Een bloemlezing uit het werk van Sierd: “Pellegrini kijkt al jaren alsof zijn huis net is afgebrand. Diego Alves heeft de uitstraling van een Skoda automonteur. In Nederland had Pepe allang TBS gehad.”

Sierd neemt zijn werk uitermate serieus en verzamelt het gehele jaar mooie verhalen. Het schijnt dat hij net klaar is met zijn voorbereidingen op de eerste wedstrijd van Oranje op het EK.

“Goedenavond dames en heren, welkom in het Metaliststadion in Charkov, waar de temperaturen ‘bikini-warm’ zijn. Bij Oranje’s eerste EK wedstrijd is het stadion slechts half gevuld, ongetwijfeld te verklaren aan het feit dat er op 453 meter van het stadion een geweldig restaurantje zit waar ze de beste stroganoffsaus van heel Europa serveren.

De ploeg kent weinig verrassingen. Alleen Sneijder ontbreekt. De kleine spelverdeler is onvoldoende hersteld van een schouderblessure die hij opliep tijdens het laten zetten van een nieuwe tatoeage. Hij wordt vervangen door Rafael van der Vaart, de voormalig woonwagenbewoner, die op een blauwe maandag bij de McDonald’s werkte, en gehuwd is met Sylvie, de beeldschone presentatrice die recent op allerlei billboards schaars gekleed te bewonderen was.

Robin van Persie blijft gehandhaafd in de spits. Bij de Engelse bookmakers is hij, samen met voormalig automonteur Grant Holt, de grote favoriet om topscorer te worden van het toernooi.

Aanvoerder is Mark van Bommel, die vorige week nog bij zijn schoonvader en tevens bondscoach Bert van Marwijk in de tuin een boterham met pindakaas nuttigde. Calvé pindakaas welteverstaan.”

Sierd de Vos, een man om van te houden of een man om te haten. Soms heeft hij briljante creatieve spinsels, maar veel vaker overdrijft hij het. Eigenlijk mogen we dit Sierd niet kwalijk nemen. In het hedendaags voetbal zijn de verrichtingen buiten het veld bijna net zo belangrijk als de verrichtingen binnen de gekalkte lijnen. Sierd vertelt ons in wezen alleen maar wat we stiekem willen horen. Dat is de nuchtere realiteit. Koekoek!

Bron: Johan Brinkel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten